Kürsü
Açlık çeken her 5 kişiden 3’ü kadın!
Follow @dusuncemektebi2
Açlık çeken her 5 kişiden 3’ü kadın. Bazı ülkelerde kadınların ancak ailedeki herkes yemek yedikten sonra karınlarını doyurma hakkının bulunduğu ve ayrımcılığın gebe kadınları da etkilediği tespit edilmiş.
BirlemiÅŸ Milletler Gıda ve Tarım Organizasyonu’na göre dünyada yaÅŸayan her 100 kiÅŸiden 11’i yani yaklaşık 800 milyon insan yetersiz beslenmeyle karşı karşıya.
Ä°lginç olan bu insanların yüzde 98›i geliÅŸmekte olan ülkelerde yaşıyor. Sözde geliÅŸmekte olan ülkelerde yaÅŸayan her 8 kiÅŸiden 1›i yaÅŸamını devam ettirmek için yeterli gıdaya bile ulaÅŸamıyor.
Dünya SaÄŸlık Örgütü’ne göre az geliÅŸmiÅŸ ülkelerde yaÅŸanan cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle kız çocukları ve kadınların erkeklere göre daha fazla açlık çektiÄŸine tanıklık ediliyor.
GeliÅŸmekte olan ülkelerde doÄŸan her 6 bebekten 1’i bu yüzden yetersiz kiloyla hayata gözlerini açmakta.
BM’ye göre her yıl yaklaşık 6 milyon çocuk, yani günde 16 bin 500 çocuk yetersiz beslenme veya açlık sebebiyle hayatını kaybediyor.
GeliÅŸmekte olan ülkelerde yaÅŸayan her 4 çocuktan 1’i yetersiz kiloya sahip. Bu durum ise sadece sorunun baÅŸlangıcı.
Yetersiz beslenme nedeniyle ölmeyen çocukların önemli bir kısmı da gelişim bozukluğu, vücut ve beyin gelişimlerinin eksik olması gibi temel sorunlarla mücadele ediyor. Beş yaşın altında hayatını kaybeden çocukların yarısı açlık nedeniyle hayatını kaybediyor.
Sahra altı Afrika’da yaÅŸayan 220 milyon insan küresel iklim deÄŸiÅŸikliÄŸinin ve iç savaÅŸların etkisiyle açlık çekmekte.
Açlık nedeniyle ölen insan sayısı tüberküloz, AIDS ve sıtma nedeniyle ölen insanların toplamından daha fazla.
Bugün dünyada 27’si Afrika, 7’si ise Asya kıtasında olmak üzere 34 ülke, ellerinde yeterli gıda olmadığı için dış yardıma muhtaç durumda.
Birleşmiş Milletler (BM), dünya genelinde 34 ülkenin çatışma, kuraklık, sel ve benzeri nedenlerle halkını doyuracak gıdadan yoksun olduğunu tespit etmiş bulunuyor.
Aç ve yardıma muhtaç 34 ülkenin kaderiyle baş başa bırakılması yaşadığımız yüzyılın başka bir trajedisidir.
Zimbabve, Burkina Faso, Çad, Cibuti, Eritre, Gine, Liberya, Malavi, Mali, Moritanya, Nijer, Sierra Leone, Burundi, Kongo, Etiyopya, Kenya, Lesotho, Madagaskar, Mozambik, Güney Sudan, Sudan, Svaziland, Uganda, Orta Afrika Cumhuriyeti, Somali, Kamerun, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Afganistan, Myanmar, Nepal, Irak, Suriye, Kuzey Kore ve Yemen.
Gıda sıkıntısı ve açlık yaşanan birçok bölgedeki sorunların temelinde kuraklık, sel ve benzeri iklim hadiseleri etkilidir.
Suriye, Irak, Yemen, Güney Sudan, Brundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Afganistan gibi ülkelerde ise yıllardır süren iç savaşlar hem açlığı hem yoksulluğu daha da büyütmektedir.
Bu ülkelerin kaderinin sivil toplum kuruluşları, BM ve Kızılhaç gibi ülkelerin insafına terk edilmiş durumda olması da ayrı bir trajedidir.
OSMAN ATALAY
Henüz yorum yapılmamış.